Receptek

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej, só és csak annyi cukor ami az élesztőbe kell a felfuttatáshoz

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi anyagot. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 30 percet pihentetünk. Aztán kinyújtjuk és háromba hajtunk. Ezt még kétszer megismételjük 20-20 perces pihentetés után. Aztán a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejétt megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre rakjuk, megkenjük tojással, és azonnal a sütőbe tesszük. A tetejét megszórhatjuk különféle megokkal, sajttal. Előre melegített sütőben 10 percig 200 fokon, majd 10 percig 100 fokon sütjük.

Palacsinta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 18 kanál liszt
  • 1 csipet só
  • 1 dl olaj
  • 9 dl tej

A hozzávalókat összekeverjük.. Ebből az adagból kb. 30 palacsinta süthető.

Finom mézes süti

15 dkg cukrot, 5 dkg margarint, 1 egész tojást, 2 evőkanál folyékony mézzel habosra keverünk. Majd 1 csomag sütőport 30 dkg liszttel, reszelr citromhéjjal elkeverünk és a masszához adjuk.
2 dl tejjel higítjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. A tetejét vágott dióval megszórhatjuk.
10 percig 200 fokon, majd 35 percig 150 fokon kell sütni!

Meggyes pite

10 db tojás fehérjét 6 kanál cukorral felkeverünk. Belerakjuk a tojássárgákat és 10 kanál lisztet, 1 csomag sütőport. Kivajazott tepsibe öntjük és megszórjuk lecsepegtetett meggyel.
Előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig 170 fokon sütjük.

Almás pite

3 bögre lisztet, egy bögre porcukorral, 25 dkg mrgarinnal, 1,5 doboz tejföllel, 2 tojás sárgájával, 1 csomag sütőporral, 1 csipet sóval és egy kevés citromhéjjal összegyúrjuk, majd a tésztát ketté vesszük. 2 kg almát meghámozunk, lereszelünk és evőkanál cukorral, 2 teáskanál fahéjjal és 5 dkg margarinnal megpároljuk. (5 perc).
A tészta egyik felét kivajazott tepsibe rakjuk, rátesszük a megpárolt almát és betakarjuk a tészta másik felével. A tetejét tojással megkenjük és villávalmegszurkáljuk. Előmelegített sütőben 170 fokon 40 percig sütjük.

Buvár túrós

35 dkg lisztet, 18 dkg cukrot, 2 kávéskanál szódabikarbónát, 2 evőkanál kakaót, 2 egész tojást, 2 doboz kefírt vagy joghurtot, 2 csomag vaníliás cukrot es 1,5 dl olajat összekeverünk. a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben elsimítjuk. 25 dkg túrót elkeverünk 12 dkg margarinnal, 1 egész tojással és ízlés szerint cukorral. A túrót kis rakásokban a tésztára halmozzuk. 170 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Kenyérsütés gáztűzhelyben

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiörlésű bio búzaliszt
  • 25 dkg burgonya
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • kevés ecet és cukor
  • 3 kiskanál só


A burgonyát puhára főzzük, áttörjük, a levét felhasználjuk. Az élesztőt kevés tejjel és 1 teáskanál cukorral áttörjük. A lisztet nyújtódeszkára tesszük, a közepébe üreget csinálunk, ebbe öntjük az élesztő masszát, és a kihűlt burgonyalvet, melybe még egy kevés ecetetöntünk. Gyúrás közben, ha kell még liszett adunk míg elég kemény nem lesz a tészta. Az egészet egy tálba tesszük és meleg helyen kelesztjük míg duplájára nem nő. (1-2 óra) Teljes lángon 200 fokon negyed óráig előmelegítjük. A kenyeret vízzel megkenjük és a sütő közepébe helyezzük. Húsz perc múlva egy másik tepsibe 1 liter vizet öntünk, és a sütő aljára tesszük. A gázt takarékra vesszük, és 45 perci múlva kész a kenyér.

Magos kenyér

  • 50 dkg teljes kiörlésű bio búzaliszt
  • 2,4 dl víz (szobahőmérsékletű)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál tejpor
  • 5 dkg margarin olvasztva
  • 1 csomag (7g) szárított élesztő


1evőkanál, bármilyen mag (csak gép sípolás után belerakni!)

A hozzávalókat a megfelelő sorrendben belerakni

Szezámmagos kenyér

  • 650 g teljes kiörlésű bio búzaliszt
  • 320 ml víz
  • 45 ml vaj vagy olíva olaj
  • 15 ml só
  • 25 ml cokur
  • 25 ml tejpor
  • 8 g szárított élesztő


1 evőkanál szezámmag

A hozzávalókat a megfelelő sorrendben (folyadék mindig alul) belerakni!

1000g-os kenyér lesz belőle!

Burgonyás kenyér 2.

  • 60dkg teljes kiörlésű bio búzaliszt
  • 3,6 dl tej (langyos)
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2dkg élesztő
  • 5dkg nyers burgonya reszelve
  • 3dkg margarin olvasztva


Kevés tejben az élesztőt felfuttatjuk egy csipet cukorral

A hozzávalókat a szokásos sorrendben belerakjuk, és a felfutott élesztő kerül a tetjére.

Oldalak

Termékeink

Lipiliszt Vanília ízű Zabital
Lipiliszt Eper ízű Zabital
Lipiliszt kakaós zabital
Teljes kiőrlésű bio búzaliszt
Teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt
Teljes kiőrlésű bio rozsliszt