Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej, só és csak annyi cukor ami az élesztőbe kell a felfuttatáshoz

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi anyagot. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 30 percet pihentetünk. Aztán kinyújtjuk és háromba hajtunk. Ezt még kétszer megismételjük 20-20 perces pihentetés után. Aztán a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejétt megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre rakjuk, megkenjük tojással, és azonnal a sütőbe tesszük. A tetejét megszórhatjuk különféle megokkal, sajttal. Előre melegített sütőben 10 percig 200 fokon, majd 10 percig 100 fokon sütjük.