
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiörlésű bio búzaliszt
- 25 dkg burgonya
- 5 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- kevés ecet és cukor
- 3 kiskanál só
A burgonyát puhára főzzük, áttörjük, a levét felhasználjuk. Az élesztőt kevés tejjel és 1 teáskanál cukorral áttörjük. A lisztet nyújtódeszkára tesszük, a közepébe üreget csinálunk, ebbe öntjük az élesztő masszát, és a kihűlt burgonyalvet, melybe még egy kevés ecetetöntünk. Gyúrás közben, ha kell még liszett adunk míg elég kemény nem lesz a tészta. Az egészet egy tálba tesszük és meleg helyen kelesztjük míg duplájára nem nő. (1-2 óra) Teljes lángon 200 fokon negyed óráig előmelegítjük. A kenyeret vízzel megkenjük és a sütő közepébe helyezzük. Húsz perc múlva egy másik tepsibe 1 liter vizet öntünk, és a sütő aljára tesszük. A gázt takarékra vesszük, és 45 perci múlva kész a kenyér.