A teljes kiőrlésű bioliszt

Teljes kiörlésű liszt

A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így egy rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A nem teljes kiőrlésű kenyér igazából csak divatból került a képbe, és mire rájöttek, hogy teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, addigra teljesen kikerült az étkezési szokások közül.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot ( kálium, kalcium, magnézium E-vitamin, B-vitamin, folsav, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást.

Ezen kívül elhízni is nehezebb tőle, mert már kevesebb mennyiségtől is jól lakunk.

Az igazi teljes kiőrlésű kenyeret úgy különböztethetjük meg a festett kenyértől, hogy az igazi teljes kiőrlésű búzalisztből készült kenyér fajsúlyra nehezebb, kisebb lyukak vannak benne,álaga tömörebb. A színezett kenyér pedig enyhén kávé, vagy karamell illatú, nagyobb lyukak vannak benne és azonos mérettel rendelkezik mint egy azonos súlyú fehér kenyér.